Google+

Game of Thrones – 3×02 “Dark Wings, Dark Words”

37

April 11, 2013 by Indru


ATENȚIE, SPOILERE! NU CITIȚI DACĂ N-AȚI CITIT! 😉

Băă, veniţi repede! Cersei în pielea goală!

Băă, veniţi repede! Cersei în pielea goală!

Încep prin a scoate în evidență Noua Ordine Bloggială (TM Indru, All Rights Reserved), prin care m-am gândit să combat odată pentru totdeauna problema spoilerelor:

Vor exista trei locaţii în care veți putea vorbi de Game of Thrones, dar în diferite moduri:

Locația 1: TvBlog, ca de obicei, sub recenzii. Dar FĂRĂ SPOILERE, FĂRĂ DISCUȚII DESPRE CARTE SAU COMPARAȚII. Eu teoretic n-am nimic împotriva „spoilerelor istorice”, cum le-am denumit, adică acțiunile/informațiile din cărți care nu au fost prezentate în film într-o formă sau alta, dar care au „expirat” deja, adică momentul lor a trecut și nu vor mai fi prezentate în film. Problema e că aparent unora nu le place nici chestia asta. Eu am acceptat să iau măsuri împotriva spoilerelor „din viitor”, și atâta vreme cât data trecută am căzut toți de acord că îi vom respecta pe cei care n-au citit (sau au citit dar nu în avans) cărțile (excepție vreo doi care au zis să mai bage de la ei și-au dat cu spoilereala, dar mă aștept să fie pe cale de dispariție), aveam pretenția respectului mutual, întrucât nu văd cu ce îi afectează discuția despre cărți atâta vreme cât evenimentul a trecut deja. Întrucât nu pot obține așa ceva aici…

Locația 2: …o voi face la mine pe blog: indruwriter.wordpress.com. În recenziile postate acolo voi avea probabil mai multe „historical spoilers” (dacă va fi cazul să le introduc, dacă voi simți nevoia etc.), iar ele vor fi permise și în comentarii. Pentru că nu-mi place lipsa libertății de exprimare. 🙂 Și pentru ca libertatea să fie absolută…

Locația 3: …am creat rubrica „GOT Spoilers Discussion”, tot la mine pe blog, pe care o găsiți în bara de meniu. Odată intrați acolo, e Spoilers Fiesta. UNLEASHED, BABY! RELEASE THE HAIRY BEAST OF SPOILING! Everything you want to talk, you can talk! Permise orice fel de spoilere, dacă puteți chiar să-mi ziceți câți strănepoți o să am ar fi senzațional! :)) Evident, dacă n-ați citit toate cărțile, nu intrați acolo. S-ar putea să rămâneți cu sechele. 😀

Odată rezolvate problemele administrative, e cazul să trecem la recenzia propriu-zisă, și de data asta voi începe cu Natalie Dormer, aka Margaery. Data trecută am făcut-o troacă de porci din cauza jocului actoricesc slab – aparent așa au fost gândite scenele, și ea doar își făcea datoria. Îmi cer scuze pe această cale și o scot în oraș cu prima ocazie ca să mă revanșez. 😉

În episodul de față, Natalie a fost extraordinară! Margaery l-a jucat pe degete pe Joffrey, timp în care părea foarte convingătoare, și în plus chiar dădea senzața că e de acord cu pornirile lui psihopatologice. 😀 Că e pe aceeași lungime de undă cu el.

Cred că suntem de acord în ceea ce privește faptul că momentul în care Joffrey îi așeza arbaleta în brațe a constituit punctul forte al episodului. J Afecțiune fără afecțiune! 😛

Partea cu Theon Greyjoy e discutabilă, am menționat deja în comentarii că au adus-o de acum în discuție având în vedere că era cam nasol să-l lase pe bară două sezoane. Oricum, tipul e la fel de enervant ca întotdeauna, și când apare nenea ăla de zice că se va întoarce să-l salveze, ăsta începe să urle de nebun către ăla să nu plece. Brains much? Ciudat că nu l-a auzit nimeni în tot castelul sau ce naiba era.

Tot legat de chestia asta, Roose Bolton i-a raportat lui Robb că cei din Insulele de Fier erau deja plecați când oamenii lui (cu precădere bastardul, Ramsay) au ajuns acolo, ceea ce a fost evident o minciună – că altfel nu era Greyjoy capturat.

Hodor's Angels

Hodor’s Angels

Reîntrevederea cu Theon mi-a adus aminte și cât de enervat sunt că Asha se numește Yara în serial. Mi se pare o stupizenie enormă. Încă unul din lucrurile care nu se pupă cu originalul – și încă unul important.

Dintre toate ploturile, cred că cel mai plictisitor e cel cu Sam Tarly, din „gras prost” nu-l scoate nimeni și parcă avansează prea încet, au trecut două episoade și doar s-a smiorcăit și-a vorbit cu ăia – degeaba. Conflictul a fost până la urmă estompat de Mormont, partea asta de acțiune fiind relativ banală. Știu cum își băteau joc de el și-n carte, dar mai mult ca sigur n-a durat două săptămâni. 😛

În altă ordine de idei, Jon Snow face cunoștință cu un warg. Mi-a adus aminte de lupii wargi ai lui Tolkien, deși evident Orell e altceva. De exemplu, nu e lup.

Faza interesantă e că nu-mi mai aduc aminte denumirea asta din carte, nu știu de ce. A fost menționată? Sunt aproape sigur că mi-aș fi amintit, întrucât „pointa” la Tolkien. Nu scăpam din vedere chestia asta prea ușor. 😀 Și în al doilea rând, și Bran e tot warg, ceea ce nu-mi aduc aminte să se fi menționat până acum în cărți (poate sunt eu neatent. :P) Fenomenul, da, denumirea, nu.

De la Jon sărim la mama vitregă a lui Jon, Catelyn, care se spovedește la Talisa. Okay, chestia asta mi s-a părut foarte deplasată întrucât n-o caracterizează absolut deloc pe Catelyn. Catelyn n-ar fi făcut niciodată chestia asta, și din câte știu eu până acum nu s-a exprimat niciodată în sensul regretelor față de Snow. Pur și simplu nu l-a avut la inimă deloc.

Evident, dialogul e o născocire majoră, întrucât nici Talisa, nici scena în sine n-au existat în cărți. Iar Catelyn e un fel de Sarah Connor, n-ar fi avut regrete legat de nimic, ar fi trecut prin foc, prin spăgi, prin glonţi, prin fum, prin mii de baionete (de fapt, la baionete cred că o întrecea Cersei :)) ).

Arya se întâlnește întâmplător cu Thoros din Myr, preot al lui R’hllor (ca și Melisandre, dar după părerea mea ăsta avea alte idealuri în viață 😛 ) și omul numărul 1 al lui Berric Dondarion (o să învățăm cât de curând și despre el, e tipul ăla pe care l-a trimis Ned Stark în sezonul 1 să-l execute pe Gregor Clegane – good luck with that, by the way – dar de data asta va fi jucat de alt actor). În urma întâlnirii, Arya ajunge să dea nas în nas cu Sandor Clegane, care o deconspiră (oarecum involuntar, crezând că ceilalți știau deja care-i treaba cu ea), punând astfel premisele unui subplot foarte interesant care va evolua din această intrigă.

Mie unul îmi va plăcea, cu condiția să-l mențină ca pe cel din carte, care-i fabulos. Dacă-l schimbă major iar avem probleme.

Lady Olenna mi-a plăcut aproape la fel de mult ca și Margaery în episodul ăsta. Face cinste personajului, iar aici se vede mai experiența unei cariere lungi (și probabil fructuoase, n-am prea urmărit exact cum a evoluat) a actriței.

Lady Olenna o convinge pe Sansa să-i povestească de-a fir a păr toate cele despre Joffrey, și aceasta o face, cu chiu cu vai. Informațiile căpătate sunt ascultate atent și de Margaery, care e pusă în temă în legătură cu noul ei soț și cu modul în care trebuie să acționeze în jurul lui – exact ce face, vezi ce vorbeam în introducere.

Ei, și ajungem la Jaime și Brienne, care „din greșeală-n greșeală spre pedeapsa capitală” (glumesc, of course), au fost prinși de oamenii lui Roose Bolton în timp ce încercau să se omoare (Mai mult Jaime, că Brienne încerca să se aplece și să-i dea una după ceafă, având nevoie de el viu).

Game-of-Thrones-Captured

You shall not defeat me and my padawan! The Force is strong in this one!

Există și un filmuleț cu săbii laser, în care lupta e evident mult mai interesantă. 🙂 May The Force be with you, young Kingslayer!

Și în final voi trata cele mai interesante personaje nou-apărute în serial: Jojen și Meera Reed. Am fost unul din cei care consideră că ăsta era un element foarte important, care ar fi trebuit respectat la literă în ceea ce privește desfășurarea – să fie exact ca în carte!

Well, Jojen și Meera nu numai că n-au apărut când trebuia (sezonul 1), dar au și făcut-o așa brusc, all of a sudden, din motiv că s-a văzut în vis cu Bran (Jojen).

În ciuda acestui fapt, sunt bestiali amândoi. Foarte bine aleși, cred eu, deși evident mi-i imaginam mai mici (de ce oare? :P) Jojen e un fel de Bran care merge pe două picioare. Și e foarte misterios. Meera la fel, doar că ea e mai abilă în ceea ce privește armele cu lamă și n-are abilități magice – sau cel puțin nu pare.

Acestea fiind zise, încheiem epistola. Evident, cea de pe TvBlog e puțin mai scurtă (I left the spoilers out), dar e mai apropiată de ce s-a cerut. La mine, pe indruwriter.wordpress.com, e liber la SPOILEREEEE!!!! (Deci nu dați click dacă nu vreți să vedeți ce n-a văzut Parisul!)

Valar Morghulis! (Valar Spoilers)

Advertisements

37 thoughts on “Game of Thrones – 3×02 “Dark Wings, Dark Words”

 1. Indru says:

  Recenzia vine cât de curând! 🙂 CU SPOILERE!!! :)))

 2. Indru says:

  Concluzie: La acest articol vor fi spoilere doar din primele trei cărți, adică gen „historical spoiler” (inventăm termeni), cu chestii care s-au întâmplat deja dar au fost trecute cu vederea în film, deci fără spoilere din viitor. Fac rubrică separată cu spoilere din viitor, la care probabil nu va fi articol – pur și simplu vom discuta. O fac în bara de meniu, să fie accesibilă mereu. 😀

 3. ali_me says:

  Munca dubla pentru tine, sper sa poti tine pasul si sa nu ne lasi de izbeliste pe noi cei care nu am citit cartile, oricum ”jos palaria”(daca as purta) pentru tine si munca care o faci, iti urmaresc recenziile de la The mentalist si Game of thrones.

 4. ali_me says:

  Cateodata mai am nevoie de lamuriri, in film nu s-a mentionat deloc ca Brandon Stark trebuia sa se casatoreasca cu Catelyn si cand Littlefinger si-a zis povestea lui de dragoste , a aparut intrebarea cine era cel ucis inainte de nunta, am citit recenzia, comentariile nimic, sa intreb era cam tarziu , mentionez ca eu am vazut filmul acum in ultimile 2 saptamani, deci spoilere istorice imi mai prind bine din cand in cand :d

  • Indru says:

   Eh… Și Baelish o iubea și s-a ofticat enorm când s-a măritat cu Ned. 🙂
   Stai pe aici pentru lămuriri, când vin cu recenzia o să se discute diverse, probabil. 😀

 5. Dante says:

  Indru, poezia o postez aici,n-am primit niciun feedback pe tvblog 😉 si mi-am stors capul pentru 2 ore sa fac gandind in romana si apoi aranjat in rima in lb.engleza (aproximativa,ma repet,incepator in lb engleza) asta asa ca sa te fac creativ in continuare,nu sa te laud,dar cateodata intru sa vad recenziile tale,care parca fac mai atractiv serialul in sine,adica ii dublezi valoarea,cum ar veni! :)) poezia i nsine e facuta asa sa ne mai distram,si sa nu postam ceva de genul :”Bun episod” sau “Episod nashpa” cum comenteaza unii.

  Hai sa ne amuzam!
  Enjoy!

  The Battle from the Higher Bridge
  A “giant woman” and a “kingslayer” walking,
  In their way to the Kings Landing,
  Over the forests and over the hills,
  Is no rush to pay the bills!
  (alta rima n-am gasit )

  The sky is blue,and the leafs are green.
  This is that kind of screen,
  The creek is with shallow water,
  Giant woman is so hotter.
  (ati priceput acum ,ca alta rima n-am gasit!)

  The Kingslayer looking at her,
  Making jokes and not to learn,
  Anything good,just he spread lies,
  He don’t look in woman eyes.

  “Shut your mouth,and go forward!”
  She said so,nervous, to this coward,
  Who kill an innocent young with his hands,
  When he was in prison,in the northern lands.

  “Why you’re so nervous,Milady?”
  Nobody is able to scary? (you)
  Renly ,the gay king,don’t love you?
  When you was in his Guard crew?”
  (V-ati prins,alta rima,n-am …)

  “Shut your mouth,he was a good king,
  If he was still in live,you little thing,
  Back on his rightfull throne,
  I put him (again) in power by my own”.

  A farmer in front of them appear,
  He spotted them,and they fear,
  The farmer to not spread the news,
  About Kingslayer new “shoes”.

  “Kill him! He will spread the news!
  About you and me, you fool!”(woman)
  “No! he’s an innocent man,
  He’s not able to speak in his clan!”

  The farmer going in his direction,
  Both men advance with careful,
  Until they meet a bridge,one high,
  What now have to to? They must try,

  To pass the bridge quickly and fast,
  To not remain(both) behind and last.
  She think carefully with attention,
  For this new situation (with tension)
  (Ca alta rima…stiti voi!)

  “We shall cross the bridge!,she choose,
  We have nothing to lose!”
  “I admit that you have some “balls”,
  Pardon me,milady! For my naughty words!”

  “Allow me to stand for a while,
  My boots are old and broken!
  They was made with passion and style!,
  By the best shoesman artificer!”

  When she thinking now how to do,
  He steal one of her swords,right so,
  With his free hand cut the rope,
  Fast as you say:”Look,the Pope!”
  (am nimerit-o aici,cred !)

  Ahaam! “On Guard!” he said happy,
  Making the giant woman unhappy,
  Looking each other with concentration,
  And with a lot of frustration!

  They clash the swords with fury,
  Woman have an armor and like a jury,
  She strike back at his tricks and skills,
  Without fear and not with pills!
  (Merge asa rima?)

  The “Tower” woman must be careful,
  Just to making him disarmed and prayerful,
  To not harm him,in any way,to bring,
  Him,in live,to his Kings Landing.

  When they fight in swords and fashion,
  With more and more passion,
  Some cavalrymen appear near them,
  Ready to catch her “gem”.

  “He’s the Kingslayer,said that farmer,
  Who “speak” about her “gem”
  He’s Jaimie Lannister!”
  Let’s make him prisoner (again)!

  Both sides looking at each other,
  “You must to surrender!
  Said the cavalrymen,
  To the kingslayer and his “partner”…

  God Bye, ne vedem in episodul viitor!

  • Indru says:

   Lungă, lungăăăă! :)) Am înnebunit citind. Revin cu feedback și mici sugestii în cursul zilei. 😀

  • ali_me says:

   God Bye e zeul acela care ii place lui Tyrion? :)) Felicitari pentru aceasta poezie cat si pentru cealalta poezie si istorioarele cu Marin si Ion din sezoanele trecute

  • Indru says:

   Dude, versurile par a fi funny, dar trebuie să mai lucrezi la engleză. 🙂

   Însă mi-ai dat o idee de business: Google Poetry Translate! :)))

   • Dante says:

    Ha Ha! probabil Google translate o face mai varza in traducere,mai bine trec pe romana noastra data viitoare…incercai si eu rime in romgleza,nu dati cu paru’ 🙂 o sa caut abecedaru’…data viitoare,ma mai gandesc,depinde de episod in sine,cu ce vin nou,asta e ideea sa vii cu ceva nou mereu,ca altfel se plictiseste lumea,o lume care e foarte stresata,si trebuie “enterteinata”, nah ca ma stricai….revin, o lume care trebuie distrata si rasfatzata! 🙂

  • marius says:

   buna poezia dar vorba cantecului ala sud-american: larga larga esta poezia es muy larga; poate incerci si cate un catren episoadele urmatoare.

 6. Dante says:

  adica good bye, nu god bye 😀

 7. Indru says:

  Am implementat și Thumbs Up/Thumbs Down pentru commentarii. 🙂

 8. paul1ca says:

  In cartea 3 am inceput sa o apreciez pe Daenerys,in special in momentul cand devine super bad-ass la faza cu Unsullied, si ma intrebam daca ne vor arata macelul de acolo,sau o sa faca iar un scurt montaj in care mor cativa indivizi pe acolo si cam atat.

 9. marius says:

  M-ai uns pe suflet Indru cand ai permis invazia de spoilere. Asta e Game of Thrones adevarat, fara reguli, fara resentimente.

 10. paul1ca says:

  Wow mcgrumpy, de abia astept scena aia si in sfarsit se vede in zare o parte din armata lui Dany :D:D:D

  • Indru says:

   Eu sper să n-o amâne chiar pentru finalul sezonului. 😀

   • mcgrumpy1 says:

    Din cate am auzit eu, in episodul 4 o sa apara cucerirea Astaporului, deci posibil sa o vedem atunci.

    La final o sa avem Yunkaiul, ultimul episod se numeste ‘Mysha’ 😛

 11. mcgrumpy1 says:

  Din cate am auzit eu, in episodul 4 o sa apara cucerirea Astaporului, deci posibil sa o vedem atunci.

  La final o sa avem Yunkaiul, ultimul episod se numeste ‘Mysha’ 😛

 12. Indru says:

  Am pus şi recenzia. Când o să meargă şi TvBlogul normal, o s-o pun şi acolo. Fără pasajele care fac referiri la carte, bineînţeles. :))

 13. raiden07 says:

  @Indru: in capitolele lui Bran apare mai mereu notiunea “warg” sau “skinchanger”. Si mai e capitolul lui Varamyr, de la inceputul cartii a 5-a, in care se prezinta cam tot ce trebuie despre wargi, second life, etc. Mi-a placut ca in serial a venit Jojen(desi cu o jumatate de an intarziere) si i-a zis lui Bran ca e warg, fara oculisuri. In carte era cu wolf dreams samd, foarte tarziu dandu-si Bran seama care e treaba.

  Referitor la Orell, tipul e omorat de Jon cu mult timp inainte ca Jon sa treaca de partea racoroasa, iar constiinta lui ramane in vulturul pe care-l controla. Nu stiu de ce l-au ales pe Orell ca personaj in serial, mie Varamyr mi se pare mult mai bad-ass si interesant.

  O chestie nu o mai stiu bine. Parca Jaime si Brienne sunt prinsi de Brave Companions, nu de oamenii lui Bolton, care trebuiau sa fie plecati de multi din zona aia. Dar probabil lucrurile o sa se stabilizeze cumva si o intre Vargo Hoat in posesia lor.

  Multumiri pentru recenzie!

  Mai revin cu comentarii in functie de ce imi aduc aminte. 🙂

  • Indru says:

   Primele cărți le-am citit în Română, e posibil să fi tradus ăștia „warg” cumva mai ciudat, Personal, nu-mi aduc aminte. 😀

  • marius says:

   stii care e ironia ? The Brave Company au fost adusi in Westeros de catre Tywin Lannister atunci cand a izbucnit razboiul. Dar au facut nasoale si au fost trimisi la plimbare de Lord Tywin. Vargo Hoat aka Tapul era cappo ti tutti cappi in Brave Companions si l-a ajutat pe Roose Bolton sa puna mana pe Harenthal si fiindca era f bulanos oamenii lui l-au prins pe Jaime si continuarea se va lasa cu sechele pt. iubitul nostru Kingslayer.

 14. ali_me says:

  Pentru episodul 3 nu faci un post? As dori un ”historical spoiler” Multumesc mult!
  Felicitari pentru recenzie !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 191 other followers

Altex – Oferte

Categories

Blog Stats

 • 32,259 hits
%d bloggers like this: